Як створити ділянку для вирощування трюфелів
Для закладання трюфельної ділянки слід ураховувати кілька чинників. Перший з них ‒ хімічний. Якщо на ділянці не застосовували важкі пестициди, то місце підходить. Трюфель дуже чутливий до екології, в несприятливих умовах він рости не буде.
Про це вінницький фермер Олександр Джига, який опанував технології культивування трюфелів, розповів у інтерв’ю журналу The Ukrainian Farmer.
«Ми в себе на ділянці намагалися більше використовувати біопрепарати», ‒ зазначив він.
Другий чинник ‒ живлення. Необхідно, щоб були збалансовані азот, фосфор, калій. Також має бути доволі багато заліза, кальцію, небагато цинку, бо у великій кількості цей елемент пригнічує трюфель. Має бути достатньо бору, молібдену, сірки, завдяки якій трюфель набуває кращого аромату.
Для вирощування трюфеля слід обирати карбонатні слаболужні ґрунти. Залежно від виду гриба кислотність ґрунту має бути від 7,3 до 7,8. Тоді він добре росте.
Важливий мікробіологічний чинник ‒ поруч не повинно бути грибів ‒ антагоністів трюфеля, які захоплюють його ареал і не дають йому розвиватися.
Четвертий чинник ‒ наявність рослин-господарів, на яких трюфель створює плодові тіла, і відсутність рослин-антагоністів. Це можуть бути хрестоцвіті, осокові, лободові. Наприклад, гірчиця біла, що використовується як сидеральна культура, знезаражує ґрунт своїми кореневими виділеннями, своїми токсинами вбиває нематоду, деякі види патогенних грибів, але також вбиває і трюфель. Відповідно треба знищувати всі хрестоцвітні рослини на ділянці.
Додати коментар