Ягідний кластер знижує погодні ризики і вирішує проблему персоналу
Кластерна модель бізнесу допомогла компанії «Ягоди Волині» впоратись з двома найсерйознішими викликами останнього часу в агровиробництві – погодними ризиками й дефіцитом робочої сили.
Про це в інтерв’ю журналу «Садівництво по-українськи» розповів засновник «Ягід Волині» Віталій Ішмурат.
«Ми працюємо не одним масивом, як зазвичай виробники ягід, а шукаємо землю біля населеного пункту з електроенергією, логістикою та площею 15-20 га, підготовляємо та сертифікуємо землю під органічне виробництво і протягом двох років вводимо в експлуатацію, – розповів він. – Це можна порівняти з розширенням мережі супермаркетів – в одному місці побудували, потім в іншому і так далі».
Кластер об’єднує господарства, які можуть розташовуватися на значній відстані одне від одного, за рахунок чого компанія отримує диференціацію ризиків від погодних умов. По друге, керівництву не потрібно збирати по всій області або інших регіонах людей на сезонні роботи, шукати для них транспорт, житло, возити їх на роботи.
«На кожній із цих ділянок, наприклад, на збиральній, трудяться жителі сусіднього села, яке цілком може забезпечити робочими руками невелику площу поруч із собою, – розповідає Ішмурат. – Цього року ми плануємо запустити ще два таких об’єкти площею 14 га і 25 га, зараз триває підготовка землі. Там планується вирощування наших основних культур – малина, полуниця, обліпиха».
Читайте також: Волинський кластер вирощуватиме обліпиху на 64 га