Яблука сорту Чемпіон з Черкащини не впізнали на Вінниччині

Один і той самий сорт яблук, вирощений на Вінниччині та на Черкащині, можуть відрізнятись по забарвленню і за смаком, як небо і земля.
Таким спостереженням у своїй статті для журналу «Садівництво по-українськи» ділиться Микола Олійник, керівник СФГ «Яблуневий Сад» (Черкаська область).
«Один відомий садівник з Вінницької області навіть не впізнав сорт Чемпіон, покуштувавши його, – розповідає він. – Не може бути! У нас Чемпіон зовсім не такий.
А вся справа в землі. На Вінниччині це сірі лісові грунти, а у нас суглинки плюс чорноземи. На їхній землі дерева дають малі прирости – для садівництва це просто знахідка: треба мало обрізування, не буває приростів по півтора метри, які затіняють яблука. А ті, в свою чергу, мають краще забарвлення, адже люди купують очима. Але смаку там немає. Чому він зникає? Маючи той грунт, вони дають багато хімічного живлення, а синтетичне добриво смаку не додає».
Секрет родючості черкаської землі простий, зауважує Олійник, – тут досі працює органіка старовинних овечих пасовищ.
«Може це перебільшення, але насправді ми живемо у раю і не знаємо, що це рай, настільки ця земля ідеальна для садівництва, – резюмує фермер. – Тут і прирости нормальні, і яблука смачніші і кращі».
Читайте також: Новий клон Гали дозволив збирати яблука на Буковині раніше