Овочі-Ягоди-Сад

Висока крона винограду зменшує вміст цукру

Висока крона винограду зменшує вміст цукру
Виноград сорту Молдова

Високоштамбові формування винограду неоднозначно впливають на якість ягід. За збільшення висоти формування крони вміст цукру ягід закономірно зменшується, особливо у сортів із тривалими термінами вегетації. 

Про це в статті в журналі «Садівництво по-українськи» зазначає Іван Шевченко, професор Миколаївського державного аграрного університету. 

Він також додає, що негативні прояви спостерігаються й за дозрівання однорічних лоз, що знижують їх зимо- та морозостійкість.

Серед інших недоліків штамбового формування рослин він виділяє:

  • Обов′язкове спорудження вертикальної одноплощинної шпалери, а на початку формування кущів — індивідуальних опор; 
  • Досить тривале формування багаторічної конструкції крони рослин, а також довгий і складний процес їх заміни в разі морозних або механічних пошкоджень;
  • Потенційна можливість перевантаження рослин пагонами й урожаєм;
  • Обов’язкове «сухе» підв’язування здерев′янілих лоз у разі збільшення довжини плодових стрілок.

Читайте також: Чеканка винограду покращила продуктивність кущів