Овочі-Ягоди-Сад

Вирощування спаржі стримує нестача працівників

Вирощування спаржі стримує нестача працівників

Фермер з Черкас Юрій Марчук вважає, що спаржа є однією з найбільш маржинальних овочевою культурою. Її не вистачає на внутрішньому ринку, але для розширення плантацій потрібна велика кількість відповідальних працівників.

Про це повідомляє Kurkul. 

Господарство Юрія Марчука цього року планує додати 10 га спаржі й довести площу плантації до 30 га,  аби надолужити втрачене у період пандемії та на початку війни.

«З досвіду скажу – на 1 га спаржі вам треба чотири людини, щоб її збирати, обробляти, пакувати, фасувати і відправляти, – пояснив фермер. – Тобто на 50 га треба 200 людей.  Автоматизувати цей процес неможливо. Спаржу треба збирати, коли вона досягла 23 см, а росте вона до 5 см на день. Якщо переросте ці 23 см, то загрубіє і стане занадто твердою і ви її викинете. Тож фактично треба з лінійкою ходити по полю і зрізати. Звичайно, мої працівники вже мають досвід, і здебільшого у них працює окомір. Тобто треба розуміти, що для вирощування спаржі треба велика кількість відповідальних робітників».

Юрій Марчук зазначив, що наразі не може задовольнити потреби клієнтів в Україні. 

«Попит зараз набагато перевищує наші спроможності, саме тому розширюємо площі. Якби в мене було спаржі у 10 разів більше, я б і її легко продав», – пояснив він.

Читайте також: Волинський фермер планує заморожувати і маринувати спаржу