Виноробна галузь України частково переформатується на європейський зразок

На ринку Україні потроху з’являються абсолютно нові гравці, які на власній землі садять свій виноградник і поступово переходять на класичну європейську систему виноробства. Разом з тим залишаються виробники винограду, що не мають переробки та великі переробні підприємства.
Таким спостереженням в інтерв’ю журналу «Садівництво по-українськи» поділився Іван Плачков, власник виноробні «Колоніст» (Одеська область).
«А господарствам-виробникам технічного винограду в перспективі залишиться тільки продавати свої великі насадження великим виробникам вина, таким, як Коблево, які виробляють мільйони пляшок на рік, – сказав він. – Але ж в одній країні цілком можуть співіснувати і ті, і інші. І це тривалий процес змін: п’яти-семи років тут недостатньо, потрібні десятиліття».
Раніше ми писали, що одна виноробна галузь в Україні, на відміну від європейської, традиційно ділиться на дві індустрії – виробники винограду і виробники вина, у яких немає виноградників.
«Якщо у аграрія 300 га виноградників, і він все життя продавав цей виноград, то в яку іншу парадигму він увійде? – поставив риторичне питання Плачков. – Він що, має продати ці великі площі і почати робити вино? Тим більше, більшість таких площ розташовані на орендованій землі».
Читайте також: Цього року одеська виноробня може розширитись на 10 га