Овочі-Ягоди-Сад

Виноробна галузь України частково переформатується на європейський зразок

Виноробна галузь України частково переформатується на європейський зразок

На ринку Україні потроху з’являються абсолютно нові гравці, які на власній землі садять свій виноградник і поступово переходять на класичну європейську систему виноробства. Разом з тим залишаються виробники винограду, що не мають переробки та великі переробні підприємства.

Таким спостереженням в інтерв’ю журналу «Садівництво по-українськи» поділився Іван Плачков, власник виноробні «Колоніст» (Одеська область).

«А господарствам-виробникам технічного винограду в перспективі залишиться тільки продавати свої великі насадження великим виробникам вина, таким, як Коблево, які виробляють мільйони пляшок на рік, –  сказав він. – Але ж в одній країні цілком можуть співіснувати і ті, і інші. І це тривалий процес змін: п’яти-семи років тут недостатньо, потрібні десятиліття».

Раніше ми писали, що одна виноробна галузь в Україні, на відміну від європейської, традиційно ділиться на дві індустрії – виробники винограду і виробники вина, у яких немає виноградників.

«Якщо у аграрія 300 га виноградників, і він все життя продавав цей виноград, то в яку іншу парадигму він увійде? – поставив риторичне питання Плачков. – Він що, має продати ці великі площі і почати робити вино? Тим більше, більшість таких площ розташовані на орендованій землі».

Читайте також: Цього року одеська виноробня може розширитись на 10 га