Волоський горіх вперше в Україні збирають комбайнами
У горіховому саду підприємства «Вол-нат», що в Ізмаїльському районі на Одещині розпочалося промислове збирання волоського горіха, за допомогою техніки: шейкера, що струшує плоди та горіхозбирального комбайна. Вже зібрано половину із прогнозованих 200 тонн.
Про це повідомляє місцеве видання «Курьер недели» на своїй сторінці у Фейсбук.
Повідомляється, що площа горіхового саду «Вол-нат» – 91 га. На ньому росте близько 17,5 тис. дерев двох найбільш цінних французьких сортів – Лара та Фернор. Закладання саду відбувалася протягом трьох років – з 2013 до 2015-го. У початковий період плодоношення дерева набули 2019 року, а перший повноцінний урожай обсягом 125 тонн підприємство зібрало рік тому. Тоді збирання горіха відбувалося вручну.
Цього року було придбано горіхозбиральний комбайн та шейкер. На даний момент, за словами керівника підприємства Андрія Гука, вже зібрано 100 тонн горіха, а загалом збір має становити близько 200 тонн. При цьому середня врожайність культури сягає 2.5 т/га (торік – 1.4 т/га). Через два роки планують отримувати по 5 т/га. На максимальному рівні свого плодоношення горіховий сад, як запевняють фахівці, може перебувати протягом 25-30 років, а потім йде повільне згасання, яке може затягнутися ще на 20-30 років.
«На території саду зараз жваво: шейкер йде вздовж ряду, старанно обтрушуючи горіхи з дерев, – описує видання. – Слідом за ним їде горіхозбиральний комбайн, збираючи плоди, що опали. Коли контейнер наповнюється, горіхи висипають у кузов вантажівки.
Після прибуття в цех миття та сушіння горіхи поетапно надходять у два мийні барабани. Чисті плоди на транспортері прямують на інспекційну лінію, де працівники підприємства вручну відбирають брак. Якісні плоди вирушають на сушіння. У чарунках, розрахованих на 2 тонни плодів, вони сушаться дві доби за постійної температури 380С градусів. Регулювання температури відбувається автоматично за допомогою датчиків.
Просушені горіхи збираються в мішки та перевозяться до цеху калібрування, де плоди сортуються залежно від діаметра. Після цього вони пакуються у великі мішки вагою по 800 кг. Це вже товар, готовий до реалізації».
«Вол-нат» відправляє свою продукцію на експорт, до Італії на підприємства, де з бессарабських горіхів готують горіхові мікси.
Читайте також: Інтенсивні горіхові сади потрібні для швидкого отримання високого врожаю