Овочі-Ягоди-Сад

Волоські горіхи буковинської селекції толерантні до хвороб і несприятливих умов довкілля

Волоські горіхи буковинської селекції толерантні до хвороб і несприятливих умов довкілля

Буковинським сортам волоського горіха властива висока толерантність до хвороб і несприятливих умов довкілля. За якістю плодів вони позитивно виділяються навіть на фоні кращих сортів зарубіжної селекції, зокрема французької, угорської, італійської та молдовської.

Так, середня маса плоду у буковинських форм волоського горіха залежно від сорту варіює в межах 10-18 г, вихід ядра сягає 47-53%, воно виділяється цілком й містить 69,7-70,6% жирів, 15,6-16,5 білків і 7,9-8,2% вуглеводів.

У буковинських сортів горіха світла й гладка шкаралупа, яку легко розколювати.

Буковинські (придністровські) сорти волоського горіха добре себе зарекомендували і серед садівників-аматорів, і у промисловому вирощуванні в різних регіонах країни.

До Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні на 2018 рік, внесено 12 сортів горіха, створених на Придністровській дослідній станції садівництва. Це більше ніж третина зареєстрованих в Україні форм культури.

Сьогодні державне випробування проходять два нових перспективних сорти волоського горіха від Придністровської дослідної станції садівництва – Гетьман та Красень. Вони мають латеральний тип плодоношення.

AgroTimes

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!