Воду для гідроохолодження плодоовочевої продукції слід фільтрувати і знезаражувати
Одним із способів охолодження плодоовочевої продукції після її збирання є гідроохолодження.
Ця технологія базується на переміщенні холодної води навколо продукту за допомогою душової системи або шляхом занурення продуктів безпосередньо в холодну воду.
Гідроохолоджувачі не призводять до втрати вологи під час охолодження. Навпаки, вони можуть зволожити трохи зів’ялий продукт.
Оскільки вода може бути переносником мікроорганізмів і продуктів розпаду рослин, її слід фільтрувати і знезаражувати. Як правило, для цього використовують гіпохлоритну кислоту HClO або газоподібний хлор.
Спринклерні охолоджувачі душового типу можуть бути обладнані рухомим конвеєром для безперервної роботи або можуть працювати в пакетному режимі.
Продукти малого діаметра, такі як вишні й черешні, охолоджуються менш ніж за 10 хв. Продукти великого діаметра, наприклад дині й кавуни, охолоджуються за 45-60 хв.
Занурювальні охолоджувачі підходять для продукту, який тоне у воді. Зазвичай вони охолоджують повільніше, ніж душові, оскільки вода тече повільніше навколо продукту.
Додати коментар