Вишнево-черешневі гібриди використовують і на десерт, і для переробки
У покращенні сортименту вишні особливе місце належить схрещуванню вишні звичайної з черешнею. Таким чином отримують дюки – вишнево-черешневі гібриди, які поєднують кращі властивості обох видів.
За такого схрещування можна отримати сорти вишні з більшими й солодшими, ніж у вишні звичайної, плодами, в яких міститиметься більше органічних кислот, ніж у черешні.
Ще однією перевагою дюків є універсальність плодів: їх можна використовувати і на десерт, і для переробки.
Однак за покращення якості плодів дюки платять зменшенням зимостійкості порівняно з сортами вишні звичайної.
У промислових насадженнях добре себе зарекомендували вітчизняні сорти Ігрушка, Встрєча й Шалунья, які було створено саме шляхом гібридизації вишні звичайної з черешнею.
Додати коментар