Від чого залежить вибір сортів для промислового вишневого саду
При виборі сортів для промислового саду вишні слід бути особливо уважним, адже не всі з унесених до реєстру форм насправді є вишнями.
Треба обирати сорт, виходячи з того, як використовуватиметься продукція. Якщо йдеться про переробку, то сировина для компоту і варення консервним заводам нині не потрібна. Зараз урожай вишні або заморожують, або переробляють на сік, пюре чи пульпу для десертів. У незначних кількостях сушать і в’ялять.
Окремий, найкорисніший, але найменш запитуваний напрям використання – десертний, коли плоди споживаються свіжими.
Сорти повинні бути скороплідними, бажано самоплідними й адаптованими до ґрунтово-кліматичних умов вирощування: стійкими до морозу, кокомікозу і моніліального опіку.
Стійкість до хвороб дозволить зменшити застосування хімічних засобів захисту. Для переробки на сік, пюре тощо важлива висока врожайність (понад 16-18 тонн/га) і придатність до механізованого збирання.
При заморожуванні й сушінні вишні, крім врожайності сорту, важливий розмір плодів (вага – понад 6 г, діаметр – понад 12 мм).
Якщо йдеться про десертний напрям, то там цінуються плоди вагою понад 8-9 г і діаметром понад 16 мм.
Додати коментар