Весняна погода вплинула на ціни фруктів на Одещині
Проблеми з запиленням кісточкових, які спостерігалися в Одеській області, призвели до падіння врожайності та підвищення цін на фрукти порівняно з минулим роком.
Про це в інтерв’ю журналу «Садівництво по-українськи» розповідає Олександр Терзі, співвласник компанії ТДВ «Арсі Агро» (Одеська область).
Проблеми запилення пов’язані з аномальними для регіону дощами та низьким температурним режимом у період цвітіння.
«У нас лише два дні у цей період денна температура піднімалася до +16, а вночі падала до +2…4 градусів, – згадує Терзі. – Причому ми завезли на черешню багато комах-запилювачів, 4-5 вуликів на гектар – і бджіл, і джмелів. Цього року на всіх дільницях стояли рекордні 900 вуликів. У результаті бджоли літали, грубо кажучи один день 4-5 годин. В решту днів щось намагалися робити самотні джмелі (посміхається)».
Ефект запилення у господарства був невисокий, як і врожай черешні – збір склав 3 т/га. При цьому черешня вийшла цілком якісна – середнього діаметру 26-27 мм.
«Ринок відповідно відреагував високими цінами, – резюмує Терзі. – Але нічого страшного – як кажуть досвідчені агрономи, натомість наступного року буде все гаразд. Зате на винограді, який цвів на півтора місяці пізніше за кісточкові, рясні опади весни позначилися лише позитивно».
Читайте також: Для запилення персика використовують бджіл, осмій та джмелів