Овочі - Ягоди - Сад
Головне:
Овочі - Ягоди - Сад

Верхівкової гнилі можна позбутися, регулюючи полив, – фермер

AgroTimes
Джерело:
AgroTimes
Поділитись:

Оптимальне забезпечення рослин водою кілька років тому стало предметом активних пошуків та експериментів фермерського господарства «Віталій» Віталія Гуртового, що розміщене в Новомосковському районі Дніпропетровської області. Регулювання поливу допомогло не тільки оптимізувати витрати води та збільшити врожайність, а й позбутися верхівкової гнилі на плодах.

Про це повідомляє журнал «Плантатор».

«Мій батько протягом останніх десяти років до використання тензіометрів боровся з верхівковою гниллю овочевих рослин, особливо перців і томатів, – розповів Олексій Гуртовий, син голови господарства та його заступник. – Після налагодження контролю за вологістю ґрунту гнилі й пожовтіння листків не проявляються вже протягом трьох років».

Норми поливу в господарстві коливаються від 70 до 140 куб. м на гектар. Вода в найбільшій кількості використовується овочевими рослинами у період плодоношення.

«У пікові періоди водоспоживання овочеві культури поливаємо майже цілодобово, насоси не зупиняються, – зазначив Олексій Гуртовий. – Терміни поливу визначаємо за показаннями 20-ти механічних тензіометрів Aquatec вітчизняного виробництва. Використовуємо такі інтервали глибини контролю вологості ґрунту: у першій половині вегетаційного періоду –– 0,15–0,25 м, у другій половині –– додатково 0,25–0,40 м, тобто саме на таких глибинах у ґрунті розміщуємо тензіометри».

За словами фермера, щоб створити оптимальну зону зволоження ґрунту, треба пам’ятати, що глибина зволоження рослин обумовлюється не глибиною кореневої системи, а схемою садіння (сівби) і розміщенням поливних стрічок, і може досягати 70 см. Хоча коренева система овочевих культур розміщується переважно у верхніх, схильних до частого висушування шарах ґрунту (до 40–45 см).

Також важливо дотримуватися диференційованого за фазами розвитку культур рівня передполивної вологості ґрунту. Від садіння розсади до початку плодоутворення вологість суглинкового ґрунту має становити 85–90% від польової, а після початку плодоутворення її можна зменшити до 75–80%.

Встановлення тензіометрів допомогло позбутися в господарстві верхівкової гнилі, а також збільшити врожайність овочів у 1,5–2 рази.

Читайте також: «Автоагроном» зволожує землю 6-8 разів на день

Джерело:
AgroTimes
Поділитись:

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!