Вчені визначили оптимальні строки сівби столового буряка для зберігання
Дослідники Подільського державного аграрно-технічного університету встановили, що найменші втрати при зберігання спостерігалися у коренеплодів столового буряка, які були посіяні 1–4 травня.
Про це повідомляє журнал «Плантатор».
«Кращою лежкістю, придатністю до переробки характеризуються стандартні коренеплоди з високим умістом поживних елементів, – зазначає видання. – Коренеплоди, одержані від ранніх строків сівби, використовують для літнього споживання, а пізніх — для використання восени та для тривалого зберігання. Серед процесів, що відбуваються в коренеплодах буряків під час зберігання, винятково важлива роль як за біологічним значенням, так і за розміром втрат сухої речовини та цукрів належить диханню. Під час дихання коренеплоди випаровують вологу й зазнають ряд інших складних змін. Для цього слід загальмувати всі процеси, що відбуваються в коренеплодах, за допомогою правильно підібраного способу зберігання».
Зберігали коренеплоди в холодильній камері за температури 0–3 °С та відносної вологості повітря на рівні 90–95%.
«Так, найменші загальні втрати спостерігали під час зберігання коренеплодів у ящиках із поліетиленовою вставкою за сівби 1–4 травня в усіх досліджуваних гібридів, а саме в гібрида Беттолло F1 — 5,2%, Воєвода F1 — 5,3%, у гібрида Ронда F1 — 8,4%» , – йдеться в публікації.
Найбільші втрати були за сівби в ранньовесняні строки, оскільки коренеплоди в такому разі перезрівають, старіють, розтріскуються, на зберіганні проростають і стають менш стійкими до ураження гнилісними мікроорганізмами.
Найвищий вихід товарної продукції спостерігався за сівби в пізньовесняні строки. При цьому вихід товарних коренеплодів буряків столових у гібрида Беттолло F1 становив 93,3%, Воєвода F1 — 90,1%, у гібрида Ронда F1 — 85,1%.
Читайте також: Експерти прогнозують подорожчання «борщових» овочів