Овочі-Ягоди-Сад

Вчені відкрили секрет скоростиглості картоплі

Нове дослідження вчених Інституту Джеймса Хаттона (Шотландія, королівство Велика Британія) встановило, що специфічний білок, кодований геномом картоплі, є ключовим компонентом туберизації – процесу, за допомогою якого рослина картоплі ініціює та розвиває бульби.

Про це повідомляє FreshPlaza.

Дослідження надзвичайно актуальне, оскільки забезпечує ключовий шлях до підвищення продуктивності культури, врожай якої регулярно споживається понад 1 млрд людей у ​​всьому світі.

«Протягом багатьох років селекціонери картоплі використовували природні зміни в настанні туберизації, щоб розробити поліпшені сорти для різних широт, часів збору врожаю та ринків збуту, де вплив екологічних стресів та стресових захворювань мінімізований. Розуміння механізму ініціації бульб картоплі забезпечує нову стратегію підвищення врожаю врожаю, яка абсолютно важлива для глобальної продовольчої безпеки», – зауважив провідний автор дослідження доктор Марк Тейлор

Видання сподівається, що генетичне відкриття буде використане селекціонерами картоплі для розвитку швидкостиглих, більш стійких сортів картоплі для виробництва в епоху зміни клімату.

Дослідження опубліковане в останньому випуску журналу The Plant Journal і фінансувалося Радою з досліджень біотехнології та біологічних наук (BBSRC), програмою Європейського Союзу «Горизонт 2020» та Програмою стратегічних досліджень уряду Шотландії від RESAS.

Читайте також:HZPC розпочинає гібридне розведення картоплі