Овочі-Ягоди-Сад

Вчені працюють над перетворенням отруйних рослин на їстівні

Квасоля, брюсельська капуста, томат – це ті овочі, які в процесі селекції втратили свої природні токсини, які вони виробляли для захисту від шкідників, повідомляє Sciencefocus.

«Рослини еволюціонували, щоб синтезувати ці отруйні речовини, щоб не дати тваринам та комахам вживати їх у їжу, але фермери постійно шукають способи отримання смачніших культур, знижуючи концентрацію цих речовин», –  зазначає видання.

Квасоля, наприклад, містить токсин фітогемаглютинін, і всього п’яти бобів достатньо, щоб викликати блювоту та діарею – якщо їх спочатку не приготувати.

Подібні токсини містять сучасні сорти грейпфрута, брюссельської капусти та баклажанів. Томати виробляють отруйний алкалоїд у зелених плодах, що руйнується у міру дозрівання плодів.
Але сучасні методи редагування генів роблять наступний крок.

Ріпак або ріпак комерційно вирощують для олії, але лушпиння насіння раніше утилізували через токсини, що виробляються рослиною. Однак у 2012 році вчені з Норвезького університету науки і технологій застосували генетичне редагування, щоб перепрограмувати рослини ріпаку, щоб рівень токсину зникав у міру дозрівання насіння. Макуху ріпака насіння тепер можна перетворити на борошно, багате білком, яке використовується в зернових батончиках та замінниках веганського м’яса.

Читайте також: Томати зробили різнокольоровими завдяки модифікації генів