Овочі-Ягоди-Сад

В ЄС створили консорціум для виведення стійкої до посухи та спеки картоплі

В ЄС створили консорціум для виведення стійкої до посухи та спеки картоплі

17 європейських університетів та селекційні компанії, асоціації створили консорціум ADAPT для розробка нових стратегій виробництва картоплі у складних кліматичних умовах майбутнього.

Про це повідомляє PotatoPro.

Проєкт ADAPT діятиме протягом наступних 4 років і має загальний бюджет 5 млн євро за програмою ЄС «Горизонт 2020» (No GA 2020 862-858).

Картопля – одна з найважливіших продовольчих культур у всьому світі. Однак основною загрозою безпеці врожаю бульб для цієї основної продовольчої культури є її вразливість до екологічних стресів; особливо до поєднань спеки та посухи, які стають все більш поширеними внаслідок зміни клімату.

Часто ці умови також супроводжуються сезонними підтопленнями, які можуть зіпсувати весь урожай протягом декількох днів. 

У проєкті ADAPT 10 провідних наукових науково-дослідних установ, 4 селекційних компаній, розробника технологій скринінгу, урядової установи та некомерційної асоціації ЄС об’єдналися для вивчення механізмів, що лежать в основі стійкості картоплі до різних стресів.

Дослідники проєкту поєднуватимуть молекулярну біологію, фізіологію стресів, системну біологію та аналітику з технікою та молекулярним розведенням та включатимуть агентства, що керуються кінцевими споживачами, для сортовипробування та торгівлі картоплею для передачі висновків. 

Початкова зустріч проєкту ADAPT відбулася в Інтернеті в липні 2020 року, на якій зібрались представники партнерів проєкту та Європейської комісії.

Консорціум складається з 17 організацій-учасниць:

Віденський університет (UNIVIE)

Рейнський Фрідріх-Вільгельмс-Університет Бонн (UBO)

Утрехтський університет (UU)

Фрідріх-Олександр-університет Ерланген-Нюрнберг (FAU)

Інститут Джеймса Хаттона (HUTTON)

Даремський університет (UDUR)

Університет Вагенінгена 

Палацький університет, Оломоуц (UP)

Центр досліджень аграрної геноміки (CRAG)

Національний інститут біології (NIB)

HZPC Research BV (HZPC)

Картопля Мейєр (Meijer)

Solana Research GmbH (SOL)

Niederösterreichische Saatbaugenossenschaft (NOES)

Прилади для фотонних систем (PSI)

Європейська асоціація торгівлі картоплею (EUROPATAT)

Австрійське агентство з охорони здоров’я та безпеки харчових продуктів (AGES)Читайте також:В ЄС погано продається крупна картопля