В ЄС очікують вищі ціни на яблука
У більшості країн Північної півкулі відбулося скорочення виробництва. Це пов’язано здебільшого із весняними заморозками, градами, бурями та сонячними опіками. Ціни зі збиранням нового врожаю зросли майже скрізь.
Про це повідомляє FreshPlaza.
У Нідерландах ціни на яблука вищі, ніж на початку минулорічного сезону.
За словами голландського торговця, ще рано давати прогноз щодо прибутковості. «Ринок був порожнім, а імпортні яблука розпродані, тому всі в Європі переходять на власні виробництва. Перспективи хороші, хоча все стане зрозумілішим, як тільки прийде врожай. Я особисто сподіваюся, що продажі в Нідерландах і надалі йтимуть безперебійно. Яблук стає менше, і це, безумовно, призведе до зростання цін, ніж минулого року», – сказав торговець.
У Бельгії цього року врожай яблук помітно менший, ніж у попередні роки. Плоди сильно постраждали від морозу, але також зазнали сонячних опіків у спекотні дні. Це призводить до значних відмінностей у якості між партіями.
У Німеччині домінують яблука місцевого виробництва. Найпоширенішими сортами є Елстар, Делбаре, Джонаголд.
Південний Тіроль,північ Італії, традиційно є основним постачальником німецького сектора фруктів. Звідти надходять Роял Гала, Голден Делішез та Гренні Сміт. Франція експортує Елстар та Гала. Водночас Іспанія також намагається закріпитися відносно дешевими яблуками Роял Гала та Генні Сміт.
У Франції врожай невеликий – 1,4 млн тонн, але якість хороша. Обсяги класичних сортів, таких як Голден Делішез та Гренні Сміт зменшилися на 19% порівняно з минулим роком.
Для британських виробників яблук це складний сезон із нестабільними погодними умовами та постійним впливом коронавірусу. Очікується, що британські виробники цього року зберуть 148 тис. тонн яблук – на 20%менше від очікуваного, подібно до обсягу в 2019 році.
Виробництво яблук в Італії оцінюється в 2080 тис. тонн, що відповідає обсягу виробництва минулого року та приблизно на 8% нижче середнього показника за попередні 5 років. Не у всіх регіонах спостерігається однакова тенденція. Виробництво в Південному Тіролі скоротилося на 7%, тоді як у Трентіно зросло на 5% порівняно з минулим сезоном. Структурне зростання регіону П’ємонт продовжується, і цей регіон, що виробляє, зараз є другим за значимістю в Італії, лише за Трентино-Південним Тиролем. В регіоні багато садів з молодими рослинами, а також він реалізує великі проекти відновлення сорту. Урожайність у Венеції, Фріулі-Венеції Джулії та Ломбардії дещо відновлюється. В Емілії-Романьї врожай яблук зменшився майже на 8% через весняні заморозки.
З моменту спалаху коронавірусної кризи продажі яблук значно зросли, тому новий урожай в Іспанії розпочнеться без запасів попереднього сезону. Крім того, сезон кісточкових фруктів закінчився приблизно на два тижні раніше, залишаючи більше місця для продажу яблук.
Більше того, цього року обсяг врожаю зменшиться приблизно на 15%. Є деякі проблеми з плямистістю на шкірці фрукта, тому товарний обсяг буде меншим. Сорти з найбільш значним падінням виробництва – це Ред Делішез, Голден та Гренні Сміт.
У Польщі очікують, що урожай через заморозки буде на 10-15% нижчим від середнього, але все ще більшим, ніж у минулому році. Через пошкодження менше яблук буде придатними для експорту. За останні місяці ціна зросла, і ця тенденція, як очікується, збережеться на початку нового врожаю.
Читайте також: Короткі хвостики яблук – загальна проблема в Польщі