В органічному ягідництві водний стрес серйозніше за відсутність поливу
Різниця між гарним поливом, який працює правильно і точно розрахований, і просто поливом в органічному ягідництві, може позначитися отриманому врожаї до 30%.
На цьому наголосив агроконсультант, фахівець із фітомоніторингу ТОВ «Органік Експерт» Богдан Гнатюк.
Також він акцентував увагу на якості води для поливу. Засоленість її на рівні 2 мкг/л (замість 0,6 мкг/л) перешкоджає росту ягід.
Всі поживні речовини розчинні у воді і потрапляють у ґрунт. За дисбалансу кислотності чи рівня засоленості змінюється здатність засвоєння елементів живлення.
Через те, що поле нерівномірне за рельєфом і механічним складом ґрунту, його потрібно розбити на різні зони поливу, рекомендує Богдан Гнатюк.
«Необхідно постійно моніторити стан зволоження ґрунту і поливної системи, – підкреслив він. – Найбільша проблема – не відсутність поливу, а водний стрес».
Додати коментар