В Нідерландах зменшилися площі органічних овочів відкритого грунту
Торік органічні площі овочів відкритого грунту скоротилися майже на 5%. Цей сектор також відчуває тиск цього року.
Про це повідомляє Groenten&Fruit.
Органічне вирощування овочів у відкритому грунті все ще не відновиться після років з COVID. Загалом площа цих овочів скоротилася майже на 5%. Площі гарбузів та кабачків) з 2021 по 2022 рік скоротилися з 867 до 815 га.
Серед інших органічних культур також спостерігалося невелике скорочення. Площа коренеплодів цикорію зменшилася з 430 до 421 га, тоді як білоголової капусти принаймні менше – 304 га. Значно скоротилися площі органічних цвітної капусти – з 271 до 243 га. Також різко скоротилися площі цибулі-порею, з 148 до 107 га.
Був один виняток: зросли органічні площі брокколі (зі 164 до 187 га) і брюссельської капусти (з 121 до 131 га).
Примітно, що минулого року зросла кількість органічних компаній з польовими овочами. Додалися 15 компаній.
Перспективи на цей рік не сприятливі з точки зору посівних площ. Але площа органічних гарбузів зросли на 27 га, цвітної капусти – на 9 га. Інші культури разом додали ледве 1 га.
Збут органічних польових овочів цього року також залишається складним. Під час пандемії коронавірусу багато уваги приділялося здоровим і стійким продуктам, що сприяло продажам органічної продукції. Цей імпульс послабився. Крім того, висока інфляція та зниження купівельної спроможності, звичайно, не грають на руку органічному сектору. Органіка залишається дорогою в сприйнятті, і споживачі часто ігнорують її. Тоді як ціни на звичайні та органічні продукти не сильно відрізняються.
Читайте також: Українські тепличники експортуватимуть органічні овочі та салати, – експерт