Овочі-Ягоди-Сад

В Індії вдосконалюють селекцію томатів, стійких до спеки і хвороб

В Індії вдосконалюють селекцію томатів, стійких до спеки і хвороб

Індія – другий у світі виробник томатів, що забезпечує 11% світового врожаю. Однак лише 1% зібраного врожаю переробляється, що значно нижче 26% у провідних країнах-експортерах. Це обмежує можливості для збереження продукції, задоволення потреб ринку та експорту.

Про це повідомляє World Vegetable Center.

Вирощування томатів в Індії ускладнюється хворобами, такими як вірус скручування листя томата (TYLCV) та бактеріальне в’янення, які можуть знизити врожайність на понад 50%. Також негативний вплив мають зміни клімату, зокрема посухи та аномальна спека.  

Світовий овочевий центр (World Vegetable Center) працює над селекцією стійких сортів томатів. Учені розробляють лінії, стійкі до вірусів, спеки та інших стресів. У березні 2025 року головний селекціонер центру Ассаф Айбішіц відвідав Індію для моніторингу випробувань нових сортів, які можуть адаптуватися до змін клімату.  

Було протестовано 17 нових елітних ліній томатів, що мають покращену стійкість до хвороб. Найкращі зразки будуть висаджені знову для подальшого відбору перед можливою комерціалізацією. Завдяки цим дослідженням індійські фермери отримають продуктивніші та прибутковіші сорти, адаптовані до місцевих умов.

Читайте також: Вчені виявили гени для вирощування більших томатів і баклажанів