Овочі-Ягоди-Сад

В Аргентині дозволили трансгенну картоплю: виробники проти

В Аргентині дозволили трансгенну картоплю: виробники проти

Національна комісії з насінництва Аргентини (CONASE) надала дозвіл на вирощування першого сорту трансгенної картоплі Spunta Ticar. Проти цього виступили асоціації виробників картоплі,  Факультет аграрних наук Балкарсе, транснаціональні компанії, які займаються переробкою та експортом картоплі.

Про це повідомляє PotatoPro.

Картопля Spunta Ticar була розроблена біотехнологічною компанією Tecnoplant та Інститутом генної інженерії та біотехнології CONICET.

Технологія, розроблена цією компанією Sidus group, дозволила створити картоплю, стійку до картопляного вірусу Y (PVY), що, на думку розробників, дозволяє уникнути втрат врожаю.

Різні асоціації виробників висловили свій протест, аргументуючи наступне:

  • Неможливість відрізнити без лабораторії трансгенну картоплю Spunta Ticar від нетрансгенної Spunta.
  • Втрата споживачів та ринків збуту: клієнти НЕ схвалюють використання генетично модифікованих організмів (ГМО). Реєстрація цього сорту в Аргентині породжує дуже високі ризики втрати ринків.
  • Наявність такого сорту на ринку призведе до збільшення витрат на виробництво, зберігання, контроль та технологічні процеси, що зробить весь ланцюг менш конкурентоспроможним.

Читайте також: У Болгарії розкрито «велике шахрайство» з картоплею