Урожайність органічних виноградних лоз на 30-40% менша, ніж за традиційних технологій
Аби виноградник, який раніше доглядали за традиційною технологією, перевести на органічне вирощування, знадобиться два-три роки.
Дозволені органічною технологією обробітки треба виконувати значно частіше, ніж на традиційних виноградниках: порівняно з хімічними пестицидами ефективність біопрепаратів нижча.
Українська практика свідчить, що захисні обробітки в органічному винограднику проводять після кожного дощу чи туману, бо дозволені препарати діють, лише контактуючи зі збудником інфекції.
Заборона застосовувати для боротьби з бур’янами гербіциди змушує вдаватись до численних культивацій і просапування, що суттєво підвищує собівартість продукції.
За органічного вирощування врожайність лоз буде на 30-40% меншою, ніж за традиційних технологій. Приміром, у господарстві фермера Валерія Петрова вона сягає 2,5-3 тонни/га (1,5-2 кг/кущ), натомість середня врожайність на українських виноградниках у 2017 році становила 8 тонн/га.
Однак низька врожайність органічної плантації – те, що слід рекламувати серед потенційних покупців органічного вина, адже за мірками виноградарства у Західній Європі саме таке навантаження урожаєм – на рівні 3 тонн/га – забезпечує ідеально якісну сировину для виноробства.
Додати коментар