Універсальність овочерізок забезпечують змінними комплектами ножів
Овочерізальні машини обладнуються кількома комплектами різних ножів, чим забезпечується їхня універсальність, можливість використання для подрібнення сировини з різними властивостями і отримання заданих форм та розмірів нарізок.
Про це пише журнал «Плантатор».
Конструкції машин для подрібнення овочів відрізняються залежно від форми кінцевого продукту: скибочки, бруски, соломка, призми, фігурна форма.
Основними елементами різальних машин є механізми різання. Вони включають робочі різальні органи, системи подавання сировини та відведення продукту.
Найбільшого поширення набули дискові овочерізки з пласким різальним інструментом.
Дискові овочерізки залежно від розміщення диска розрізняють горизонтально-дискові й вертикально-дискові овочерізки та овочерізки з похилим розміщенням диска.
На робочому диску можуть бути закріплені пласкі, криволінійні, фігурні чи комбіновані ножі так, що їхні леза припідняті над площиною диска на висоту зрізуваного шару.
Модель CC американської фірми Urschel є машиною відцентрового типу для нарізання сировини скибочками різної форми. Сировина завантажується в камеру і лопатками, які закріплені на диску, спрямовується до внутрішньої поверхні різальної головки, що складається з восьми окремих різальних частин. Під час нарізання скибочками продукт плавно і безперервно проходить повз кожний ніж.
Комбіновані овочерізки широко представлені в переробній і харчовій промисловості, вони розрізують плоди на пластини, бруски, кубики тощо. Такі машини комплектуються двома або трьома комплектами різних різальних механізмів, які розміщені у взаємно перпендикулярних площинах.
Додати коментар