Українські яблука часто не витримують довгий, але перспективний шлях на Схід

У багатьох українських виробників яблук, які завжди експортували продукцію, в останній рік плоди виявилися не готовими до 60-денного плавання до Азії і Близького Сходу, адже втрачає якість.
Таким спостереженням в інтерв’ю журналу «Садівництво по-українськи» ділиться Владислав Макаренко, співвласник фермерського господарства «Макосад».
«Покупець з того регіону платив за перший клас якості, тому другий клас якщо і купить, то по значно нижчій ціні», – каже він.
Якщо на початку війни у садівників дуже ускладнився експорт у зв’язку із блокадою чорноморських портів, потім з чергами на кордоні із Польщею, то за останній рік ця ситуація розрулилася, зникли черги на кордонах, проте через політичну кризу припинився трафік до Азії і Близького Сходу через Червоне море. Час логістики за рахунок маршруту навколо Африки збільшився вдвічі.
«Взагалі світовий ринок яблук дуже рухливий і мінливий – навіть без рукотворних форс-мажорів, – додає Макаренко. – Є дуже ситуативні країни, які самі вирощують яблука. Наприклад, Грузія, Греція, Казахстан та Узбекістан можуть в один рік імпортувати багато яблук з України, а на наступний внутрішній урожай у них кращий, і їм просто не потрібний імпорт. Зате країни Близького Сходу залишаються найбільш стабільними імпортерами наших яблук».
Читайте також: Якісні зелені яблука Голден калібром від 70-80 мм завжди будуть у ціні, – експерт