Овочі-Ягоди-Сад

Українські овочівники все рідше обирають ранні сорти культур

Українські овочівники все рідше обирають ранні сорти культур

Загальна структура овочевого виробництва змінилася: фермери дедалі рідше обирають ранні сорти.

Про це в матеріалі журналу «Плантатор» розповіла Ксенія Гусєва, експерт плодоовочевого ринку ІА «АПК-Інформ»

«Традиційна для Херсонщини ніша ранніх овочів сьогодні поступово звужується, – пояснила вона. – Причин кілька: підвищені ризики погодних коливань, складність технологій вирощування та недостатня рентабельність».

Для отримання якісної ранньої продукції спеціалісти радять використовувати захищений ґрунт – теплиці або хоча б тимчасові плівкові укриття. Вирощування у відкритому ґрунті в цей період майже не виправдовує себе: рослини надто вразливі до весняних приморозків, а конкуренцію з боку південних регіонів та імпорту витримати складно.

«Частково ранню продукцію забезпечує Закарпаття, проте її обсяги незначні й переважно орієнтовані на місцевий ринок», – додала Гусєва.

Врожайність овочевих культур цього року в Україні загалом можна вважати задовільною, вважає експертка. Серед овочів найбільш відчутних втрат зазнала озима цибуля – її посіви місцями були пошкоджені морозами.

«Таким чином, нинішній овочевий сезон в Україні демонструє відносну стабільність за врожайністю, але водночас – загрозливі тенденції у структурі виробництва. Це формує виклик для всієї галузі: як зберегти конкурентність на внутрішньому ринку та забезпечити продовольчу рівновагу у наступних сезонах», – резюмувала Гусєва.

Читайте також: У другому обороті ранні гібриди моркви дадуть урожай до 70 т/га