Українське яблуко зрівнялося за ціною з конкурентами
Різниця у ціні на українське, польське і італійське яблуко тепер менш як $4 за бушель.
Про це в матеріалі журналу «Садівництво по-українськи» розповів Володимир Гуржій, керівник компанії USPA Fruit.
Цей тренд він пояснив тим, що головні конкуренти України, крім названих, ще Сербія, Молдова, й Туреччина так само пережили кілька неврожайних років. При цьому падіння обсягів врожаю по країнах було різним. Туреччина потерпіла найбільше шкоди від приморозків, у Сербії вийшло яблуко переважно менших калібрів, у Польщі також низький вихід першої категорії.
«Відповідно загалом на ринку з’явилось багато другої категорії, яку потрібно продавати, – зазначив Гуржій. – Причому на експортних ринках не можна плутати першу і другу. А наші фермери можуть покласти другу у дорогий бушель і думають, що це «прокатить». Може й так, але лише першого разу».
За словами експерта, друга категорія дуже легко виділяється сіткою на яблуці від заморозків або «зіркою» навколо плодоніжки, яка більше за норму, пошкодженнями від граду, які вже загоїлися, але залишили сліди. Але у другу категорію не потрапляють яблука з «мокрими» слідами, які не загоїлися, плід має бути повністю сухим.
«Звісно не має бути ніяких ознак парші, проколів плодожерки та відмітин пальців, – додав Гуржій. – Тобто ще не кожне яблуко може потрапити навіть у другу категорію. Хоча туди можна віднести яблука з меншим забарвленням, наприклад, до 30% у Гали».
Читайте також: Яблук буде не менше, ніж торік, попри гіршу погоду, – експерт