Українська спаржа дорожча за імпортну

Попит на спаржу в Україні зростає, але культура споживання ще не сформована. Найбільше її купують у містах, де доходи вищі.
Про це повідомляє AgroPortal.ua.
Цього року ціна української спаржі в роздріб стартувала з 600 грн/кг, а згодом впала до 500 грн/кг. За передзамовленням її пропонують по 300–350 грн/кг. Для порівняння: у магазинах імпортна спаржа зазвичай коштує 200–250 грн/кг, але має гіршу якість і менший попит у свіжому сегменті.
За словами Павла Булгакова, консультанта з вирощування та зберігання аспарагуса, площі під спаржею в Україні сягають до 500 га з урахуванням присадибних ділянок. До повномасштабного вторгнення вони не перевищували 300 га. Частину насаджень втрачено через окупацію на Херсонщині.
«Ми боремося за клієнта, адже продукт недешевий. Культура споживання в Україні не сформована. Потрібно завойовувати ринок збуту шляхом популяризації спаржі», – пояснює Булгаков.
У Німеччині під спаржею 25 тис. га. За даними «Українського клубу аграрного бізнесу», найбільші виробники спаржі – Китай, Перу, Мексика та Німеччина.
«Спаржа залишається привабливою культурою для експорту, але через сезонність та складну логістику потрібна висока якість і чіткий маркетинг», – каже аналітик УКАБ Максим Гопка.
Виробники з Полтавщини, Одещини та Черкащини вже почали реалізацію. Проте багато фермерів продають спаржу наперед – ще до збирання. Це ризиковано, оскільки на 4–5 травня прогнозують заморозки.
Читайте також: Товщина спаржі має значення , – виробник