Учені радять зберігати вологу на виноградниках
Вологість ґрунту в шарі від 0–40 см дорівнює 59–66% НВ, в шарах від 40 до 100 см – 68–69% НВ, що менше за багаторічні показники. Тому догляд за насадженнями спрямовується на вологозбереження.
Про це повідомляють у Національному науковому центрі «Інститут виноградарства і виноробства ім. В. Е. Таїрова».
За даними установи, впродовж травня на території виноградарської зони України спостерігалася помірно тепла, з невеликими опадами погода. Середньомісячна температура повітря становила 16–17⁰С, в Ужгороді – 13⁰С тепла. Мінімальна температура повітря знижувалася до +2…+5⁰С, а максимальна підвищувалася до 25–27⁰С, в Ужгороді – до +23⁰С. Кількість опадів за травень склала: в Одесі – 11 мм, Запоріжжі – 13 мм, Херсоні – 25 мм.
Вологість ґрунту за станом на 30 травня в шарі 0–40 см дорівнює 59–66% НВ, в шарах від 40 до 100 см – 68–69% НВ. Такі значення дещо нижчі за багаторічні дані на цей час вегетаційного періоду.
«Основні заходи з догляду за насадженнями протягом літа повинні бути спрямовані на збереження і раціональне використання вологи, – наголошують дослідники. – В першу чергу це недопущення забур’яненості виноградників та підтримування верхнього шару ґрунту у пухкому стані, для чого при потребі проводять неглибокі (7–10 см) культивації з одночасною обробкою ґрунту в рядах».
Читайте також: Горошіння винограду долає інтенсивне запилювання