Учені прогнозують, що розвиток винограду цього року буде розтягненим у часі
Учені Національного наукового центру «Інститут виноградарства і виноробства ім. В. Є. Таїрова» стверджують, що розвиток рослин у поточному році буде розтягнутим у часі, як в межах певного сорту, так і на окремих ділянках.
Про це повідомляє пресслужба Національної академії аграрних наук.
Констатується, що середньомісячна температура повітря становила 2-4 0С тепла. Мінімальні температури повітря знижувались в Ужгороді, Миколаєві, Херсоні до 6-9 0С морозу, в Одесі до 3 0С, а у Запоріжжі до 13 0С морозу. Максимальні температури підвищувались до 12-18 0С тепла. Кількість опадів у березні склала в Ужгороді, Одесі, Миколаєві 24-30 мм, у Херсоні, Запоріжжі –40-42 мм.
«Зважаючи на фізіологічний стан кущів винограду з достатньою впевненістю можна стверджувати, що розвиток рослин у поточному році буде розтягнутим у часі, як в межах певного сорту, так і на окремих ділянках», – зауважується у повідомленні.
Додається, що у той же час утримання пониженого температурного режиму у березні сприяло додатковій диференціації збережених бруньок винограду.
Учені відзначають, що більшість господарств на цей час завершили обрізування плодоносних виноградників і приступили до згрібання лози. Зараз проводиться розкривання, обрізування та ремонт молодих (1-2-х річних) насаджень. Сприятливі умови погоди на початку весни дають змогу раніше розпочати закладання нових насаджень винограду, встановлювати і ремонтувати шпалеру та проводити інші весняні роботи.
Читайте також: Проти сірої гнилі виноград обприскують до та після цвітіння