Учені намагаються менше порушувати ґрунт у картопляних сівозмінах
Для покращення здоров’я ґрунту в сівозмінах, в яких присутня картопля ґрунтознавиця Дейрдре Гріффін-Лахю та її команда в штаті Вашингтон (США) проводить експеримент, з різних видів обробки ґрунту, внесення органічних добрив, застосування покривних культур, післяжнивних решток та компосту.
Про це повідомляє Futurefarming.
Видання зазначає, що проблеми для ґрунту при вирощуванні картоплі створюють операції посадки і збирання врожаю, при яких структура ґрунту порушується більше порівняно до вирощування пшениці чи ячменю, які збирають над землею.
Картопля на північному заході Вашингтона зазвичай вирощується на одному полі кожні 3-5 років. Тож, стратегії оздоровлення ґрунту зосереджені на тому, що відбувається до сівби картоплі та після збирання її врожаю.
Зокрема, використання покривних культур є досить відомою практикою серед аграріїв. У штаті Вашингтон дослідили два варіанти із застосування озимих покривних культур, які висівали восени та багаторічних покривних, які скошуються та постійно забезпечують надходження органічного вуглецю в ґрунт.
В дослідженні варіантів мінімізації обробітку ґрунту вчені прагнуть дізнатися, чи можливо та вигідно впроваджувати в сівозміну пшеницю чи ячмінь за нульової технології. Зведення до мінімуму порушення ґрунту між посадками картоплі, за їхнім припущенням, може значно покращити стан ґрунту та майбутні врожаї картоплі.
Доки проводиться експеримент, в Товаристві ґрунтознавства Америки впевнені, що для покращення здоров’я ґрунту в сівозмінах з картоплею виробники повинні застосувати системний підхід.
Читайте також: За якого обробітку ґрунту хвороби найменше уражають цукрові буряки