У японських вчених стиглість фруктів вимірюють лазер та плазмові хвилі
Дослідники з Технологічного інституту Шібаура (SIT) в Японії розробили новий високотехнологічний, безконтактний спосіб перевірки стиглості м’яких фруктів, задіявши лазер і плазмові ударні хвилі.
Про це повідомляє Food.
Зменшення щільності надійно сигналізує про стиглість фруктів, але сама процедура – тривала, травматична для плодів та негігієнічна.
Команда дослідників розробила безконтактний метод вимірювання стиглості. За допомогою високоінтенсивного лазера створили так званий плазмовий міхур на поверхні манго. Коли цей міхур розширюється, він виробляє ударні хвилі, які, своєю чергою, створюють вібрації на фрукті. Інструмент – лазерний доплеровський віброметр (LDV), може потім виміряти ці вібрації й зробити висновок про твердість і, відповідно, стиглість фруктів.
Але новий метод вимірювання стиглості може працювати неточно через порожнини всередині плоті або через гниття.
У майбутній роботі дослідники планують продовжити вивчення того, як обійти ці проблеми, впливаючи на різні частини фрукта і, сподіваюся, поширити цей метод на інші м’які фрукти.
Читайте також: Електронний ніс нюхає стиглі персики