Овочі-Ягоди-Сад

Електронний ніс нюхає стиглі персики

Щоб допомогти в збиранні різних фруктів, вчені розробили електронні носи для обнюхування стиглих персиків. В недавньому дослідженні один з таких електронних носів перевищує 98 відсотків точності.

Про це повідомляє FreshPlaza.

Серхіо Луїз Стеван-молодший та його колеги з Федерального технологічного університету Парани та Державного університету Понта Гросса, Бразилія, розробили нову систему електронного носа. Учений зазначає, що навіть у межах одного великого саду плоди на одному дереві можуть дозрівати в різний час, ніж плоди на іншому дереві, завдяки мікроклімату, різної вентиляції, дощу, ґрунту та інших факторів. Фермери можуть оглянути плоди і зробити найкраще здогадування перед збиранням урожаю, але ризикують втратити гроші, якщо вибирають неправильно.

На щастя, персики виділяють парні молекули, які називаються летючими органічними сполуками, або ЛОС. 

«Ми знаємо, що летючі органічні сполуки різняться за кількістю та типом, залежно від різних фаз росту плодів, – пояснив Серхіо Луїз Стеван. – Таким чином, електронні носи є [варіантом], оскільки вони дозволяють здійснювати онлайн-моніторинг ЛОС, породжених культурою».

Дослідники кажуть, що їх електронний ніс має ряд переваг перед існуючими підходами до зрілості, включаючи те, що він проводить аналізи в реальному часі у відкритому середовищі і не потребує прямого контакту з фруктами.

Система електронного носа, створена його командою, має набір датчиків газу, чутливих до конкретних ЛОС. Виміри оцифровуються та попередньо обробляються в мікроконтролері. Далі алгоритм розпізнавання шаблонів використовується для класифікації кожної унікальної комбінації молекул ЛОС, пов’язаних з трьома стадіями дозрівання персика (незрілий, дозрілий, перезрілий). Дані зберігаються всередині картки пам’яті SD і передаються через Bluetooth або USB на комп’ютер для аналізу.

Читайте також: Наробивши помилок, фермери встановлюють автоматику