У вересні інфляцію гальмувало здешевлення фруктів
Основний внесок у сповільнення інфляції сирих продуктів харчування мало здешевлення фруктів.
Про це йдеться у коментарі Нацбанку щодо рівня інфляції у вересні 2023 року.
«Так, ціни на кавуни та виноград знижувалися завдяки збільшенню обсягів виробництва, на банани та цитрусові – внаслідок падіння зовнішніх цін. Зростання цін на яблука сповільнилося завдяки кращому, ніж торік, урожаю. Збереження значних темпів падіння цін на овочі було зумовлено хорошими врожаями більшості їх видів завдяки сприятливим погодним умовам і нарощенню обсягів виробництва окремими регіонами», – йдеться у повідомленні.
Також відзначають, що дешевшали крупи та борошно, відображаючи низькі експортні ціни та збільшення виробництва.
«Споживча інфляція сповільнювалася швидше, ніж очікувалося, – підсумовують у Нацбанку.
І додають, що вплив високої пропозиції окремих продуктів харчування, ймовірно, буде короткостроковим.
Читайте також: Інфляція сповільнюється, у тому числі й через подешевшання овочів