Овочі-Ягоди-Сад

У теплицях майбутнього можуть вирощувати чорний перець, ваніль і папайю

Ваніль в теплицях

На зміну традиційним томатам та солодкому перцю  в теплицях можуть прийти дерева ванілі, чорного перцю і навіть папайї.

Про це повідомляє сайт Вагенінгенського університету (Нідерланди).

Інтерес споживачів до продукції, вирощеної без пестицидів, місцевої продукції з меншими викидами вуглецю може дати можливість суттєво змінити асортимент культур, що вирощують в теплиці, вважає старший науковий співробітник та засновник лабораторії смаку бізнес-підрозділу «Тепличне садівництво» в Блейсвіку, доктор Вутер Веркерке.

Дослідники зосереджені на отриманні максимальної користі від однієї рослини і, отже, мінімальних витратах. «Ми намагаємось знайти способи збирання фруктів для ритейлу, листя для косметичних препаратів та решти квітів для масажного масла, – пояснив учений. –  Це вимагає правильного генотипу рослини, правильних умов та правильного процесу вирощування».

Нині Нідерланди імпортують більшу частину чорного перцю, а 70% його містить велику кількість пестицидів. Веркерке та його команді вдалося виростити чорний перець у теплицях, без пестицидів.

Ваніль – рослина з роду орхідей, походить з Мексики. Її плантації є на Мадагаскарі та на острові Реюньйон в Індійському океані, а загалом у світі дефіцит натуральної ванілі. Тому рослинну продукції часто замінюють синтетичним варіантом. 

Ученим вдалося виростити ванільну орхідею в теплицях.

«Якщо ми зможемо це зробити в більших масштабах, ми можемо стабілізувати ринок ванілі» – вважає Веркерке.

У теплицях також можна вирощувати карликові дерева папайї. 

Основні культури, що культивуються в теплицях, змінюються не вперше. Приблизно 70 років тому основною тепличною культурою Нідерландів був столовий виноград.

Читайте також: Під сонячними панелями виросло на 40% більше овочів