У США наблизились до «ручної» ожини

Завдяки новим генетичним дослідженням, проведеним в Університеті Флориди (США), селекція ожини може зазнати справжньої революції.
Про це пише журнал «Садівництво по-українськи».
Йдеться про створення нових сортів без шипів, із поліпшеним смаком та стійкістю до хвороб. У найближчі роки це відкриє нові можливості як для фермерів, так і для споживачів.
«Це дослідження не лише поглиблює наше розуміння генетики ожини, але й закладає основу для суттєвого вдосконалення методів селекції», — говорить Чжанао Ден, професор екологічного садівництва Інституту сільськогосподарських наук та продовольства Університету Флориди (UF/IFAS). Його команда нещодавно опублікувала результати роботи у журналі Horticulture Research.
У новому дослідженні команда вчених із США секвенувала повний геном одного з культурних сортів ожини та провела порівняльний аналіз із дикорослими представниками роду Rubus. Це дало змогу зрозуміти, які саме гени формують важливі ознаки: від колючок до хворобостійкості. Цей проєкт – важливий крок до створення справді «ручної» ожини.
Нагадаємо, перший сорт безколючкової ожини Thornfree було виведено у 1966 році в Сполучених Штатах Америки, в дослідному центрі Міністерства сільського господарства США (USDA) в штаті Меріленд. Цей сорт став одним із перших успішних безколючкових сортів ожини, який широко розповсюдився в комерційному вирощуванні завдяки своїй врожайності та прийнятному смаку. Однак він має тенденцію до перезрівання і м’якості ягід, тому згодом його частково витіснили новіші сорти з кращими показниками транспортабельності.
Читайте також: Плантацію ожини для переробки заклали двома сортами