У Швеції їстівне покриття для овочів можуть використовувати замість пластику
У Швеції запустили пілотний проєкт із заміни пластикової упаковки для овочів на їстівне рослинне покриття, яке продовжує свіжість продуктів.
Про це повідомляє The European Conservative.
Стартап Saveggy створив альтернативу пластиковій плівці для овочів – покриття на основі ріпакової та безглютенової вівсяної олії. За словами розробників, таке рішення дозволяє зберігати свіжість огірків до двох тижнів без жодного використання пластику.
Ініціатива реалізується спільно з Лундським університетом і за участі виробників, ритейлерів та споживачів. У рамках місячного тесту компанія разом з одним із найбільших торговельних мереж і постачальників овочів Швеції випробовує 250 тис. огірків, покритих новим біошаром.
За оцінками Saveggy, лише для огірків у Європейському Союзі щороку витрачається понад 3 тис. тонн пластику. Якщо випробування виявиться успішним, технологію планують масштабувати на інші країни Європи.
Компанія вже залучила близько €2,5 млн венчурного капіталу, ще €2,5 млн отримала у вигляді гранту Європейського інноваційного ради (EIC Accelerator). Європейський інвестиційний банк також розглядає можливість інвестувати €3 млн для розширення виробництва.
Представники Saveggy зазначають, що їхнє рішення може «повністю переосмислити підхід до пакування продуктів, зробивши його стійким та без пластикових відходів».
Читайте також: Корейська їстівна плівка продовжує термін зберігання фруктів