У Nuts`N`Garden пояснили вибір сортів фундука
Фермерське господарство Nuts`N`Garden (Київська область) при закладанні саду органічного фундука орієнтувалося на свіжий ринок збуту тому обрало десертні, солодкі сорти.
Про це в інтерв’ю журналу «Садівництво по-українськи» розповіла засновниця господарства Ніна Смирнова.
«Ми орієнтувались на ринок свіжого фундука, тому обирали десертні, солодкі сорти гарної форми з насиченим смаком, – сказала Смирнова. – До того ж наші 22 га – не є великою площею для саду, який дасть достатню товарну партію для переробки і може бути окремим гравцем на ринку. Ми розраховували на більш вузьку нішу».
Відповідно до задачі Nuts`N`Garden обрали американський великоплідний Енніс, щеплений на ведмежий горіх. Цей сорт дає дуже велику листову і плодову масу, тож без підщепи його вирощування неефективне. Іншим основним сортом у господарстві є Римський та сорти-запилювачі – Косфорд і Галлє.
Переваги Енніса в тому, що він дуже великий, легко колеться, добре зберігається, має велику вагу ядра та добрі смакові властивості, перераховує Смирнова. До того ж була спільна з Українською горіховою асоціацією ідея створити перший в Україні сад, щеплений на ведмежому горісі, додала фермерка.
Читайте також: Українському фундуку потрібна нещільна посадка