Syngenta розробляє гібриди перців, стійкі до трипсів
Світові виробники перцю б’ють на сполох через масове поширення небезпечного шкідника Thrips parvispinus, який завдає значних збитків тепличним господарствам, особливо в Іспанії та Індії.
Про це повідомляє HortiDaily.
За словами регіонального селекціонера компанії Syngenta Vegetable Seeds Хосе Антоніо Чікона, ситуація в іспанській Альмерії критична: «Практично кожна теплиця постраждала. Втрати можуть сягати 30% урожаю». За словами іншого фахівця компанії Алехандро Паскуаля, частина фермерів (2–4%) узагалі знищила насадження, бо не могла впоратися зі шкідником.
Площі під перцем у регіоні скоротилися з 13 тис. га до 300 га, і тенденція до зменшення триває. Подібна ситуація спостерігається і в Індії, де чорні трипси за кілька років майже повністю витіснили місцевий вид Scirtothrips dorsalis.
Компанія Syngenta шукає стійке рішення і проводить дослідження нових сортів перцю, здатних витримувати ураження Thrips parvispinus. «Ми на фінальних етапах відкриття, вже маємо кілька кандидатів із підтвердженою толерантністю», – зазначив керівник напряму Trait Development доктор Умеш Шелкар.
За його словами, створення стійких сортів є найефективнішим способом захисту від великих втрат урожаю, адже шкідник швидко адаптується до пестицидів. Syngenta вже має досвід виведення сортів із резистентністю до борошнистої роси, фітофторозу, вірусу тютюнової мозаїки та нематод.
Довідка: Thrips parvispinus пошкоджує рослини на всіх стадіях розвитку, висмоктуючи клітинний сік і спричиняючи сріблястість, бронзовість, деформацію та опадання квіток і зав’язей, що різко знижує товарну якість плодів.
Читайте також: Насіння перцю грає вирішальну роль у якості врожаю, – фермерка