Сушіння цибулі навалом ризикований шлях, проте економий, – експерт

Господарство «Органік-Д» (Вінницька область) будує окреме сховище для зберігання цибулі навалом.
Про це у своїй статті для журналу «Плантатор» розповідає Вадим Кричковський, директор підприємства.
«У навального зберігання є своя перевага – набагато дешевші капітальні інвестиції за рахунок відсутності контейнерів, – пише він. – Сьогодні ціна одного контейнера варіюється у межах 3-3,5 тис. грн. Якщо ваше сховище розраховане на 3 тис. тонн продукції, у вас має бути 3 тис. контейнерів плюс 10% ремонтного фонду, щоб швидко заміняти контейнери, які зламаються».
З практики «Органік-Д», щороку у сховищі на 3 тис. тонн на ремонт контейнерів витрачається 10-15 куб. м дошки.
«Як би ви не налаштовували свій персонал, які б технології не застосовували, контейнери все одно постійно ламаються, і це вимагає окремих витрат», – зазначає Кричковський.
Одночасно експерт підкреслює: навальне зберігання найбільш ризиковане для цибулі. На його думку, якщо воно й має право на життя, то тільки тоді, коли цибуля вирощена і зібрана дуже якісно, закладена у сховище сухою, а сам холодильник правильно налаштований.
Читайте також: Фермер-початківець втратив весь урожай цибулі у сховищі