Суха гниль картоплі досягає максимуму під кінець зберігання
Найчастіше фузаріозна суха гниль картоплі проявляється через 2-3 місяці після збирання, але перші ознаки можуть з’явитися через три тижні після збору врожаю.
Швидкому розвитку хвороби сприяє наявність механічних ушкоджень бульби, ураження її поверхні хворобами: фітофторозом, паршею звичайною, порошистою та пошкодження комахами й нематодами.
Найінтенсивніше гниль розвивається на бульбах великого розміру. У подальшому уражені бульби картоплі здатні уражувати інші бульби, що знаходяться поряд, і стають основним джерелом інфекції для розвитку комбінованих гнилей.
У сухому сховищі уражені бульби поступово висихають, їхня шкірка зморщується, іноді тріскається. Із часом бульба може повністю висохнути або стати осередком гнилей.
Оптимальні умови для розвитку хвороби виникають за температури 17-25 °С (ще до охолодження бульб), а в подальшому приєднується бактеріальна інфекція, тож розвиток хвороби продовжується за низьких температур.
Фактично, зупинити розвиток хвороби неможливо, тому максимального розвитку вона досягає під кінець періоду зберігання.
Додати коментар