Старі овочі дорожчають, нові – дешевшають

В Україні спостерігається типовий для сезону рух цін на овочі: продукція нового врожаю дешевшає, тоді як ціни на старі залишки зростають.
Про це повідомляє Український клуб агарного бізнесу (УКАБ).
За даними моніторингу УКАБ, вартість ріпчастої цибулі в роздріб зросла до 40 грн/кг — це на 33% більше порівняно з минулим місяцем і на 32% вище за торішні показники. Стара картопля в супермаркетах коштує в середньому 38 грн/кг, додавши 10% за місяць і 33% за рік.
Водночас на ринку починають з’являтися овочі нового врожаю, що тисне на ціни. Зокрема, молода капуста за місяць подешевшала на 66% до 25 грн/кг, хоча її вартість все ще на 64% вища за минулорічну.
Ціни на огірки за місяць знизились на 18% і зараз складають близько 65 грн/кг — це на 11% дешевше, ніж торік. Помідори утримують стабільний рівень близько 99 грн/кг, що на 12% більше, ніж у минулому сезоні.
Таким чином, сезонна динаміка цін на овочі в Україні чітко відображає перехід від продукції старого врожаю до нової.
Читайте також: Ціни на яблука злетіли до 100 грн/кг