Спеціаліст перерахував складові віддаленої логістики яблук
Перед завантаженням фруктів у транспорт для тривалого транспортування не можна допускати, щоб їхня температура значно збільшувалася відносно температури зберігання,
Про це в статті журналу «Садівництво по-українськи» порарадив Тарас Мельник, директор з садівництва фермерського господарства «Гадз», що в селі Трибухівці на Тернопільщині.
У випадку віддалених ринків транспортування може зайняти 30-40 діб, нагадав експерт. Знаючи потенційну ємність та довговічність окремих сортів, треба розробити торговельну стратегію.
«Наприклад, якщо віддалені ринки очікують яблука Джонаголд, ці плоди перед відправкою не повинні зберігатися більше 1-2 місяців у звичайних холодильних камерах і 3-4 місяці в контрольованій атмосфері. Якщо плоди після збору врожаю обробляли за допомогою 1-MCP, фермер отримує додаткові 1-3 місяці зберігання», – розповів пан Мельник.
Для віддаленого транспортування яблук придатні тільки ті плоди, що попередньо зберігалися в інноваційних технологіях з низьким вмістом кисню, включаючи динамічно контрольовану атмосферу.
«Спроба відправити ці яблука безпосередньо після збору врожаю може закінчитися серйозною невдачею. Тому треба значно зменшити швидкість метаболічних процесів у плодах. У договорі про перевезення необхідно обов’язково зафіксувати температури з моменту завантаження до прийому товару одержувачем», – резюмував спеціаліст.
Читайте також: Українське експортне яблуко випереджає польське