Овочі-Ягоди-Сад

Солодка кукурудза в дрібної фермерки мала 60-100% рентабельності

Солодка кукурудза в дрібної фермерки мала 60-100% рентабельності

Вирощування солодкої кукурудзи на 1,5 га в господарстві фермерки-одноосібниці Любові Рискулової із села Великі Копані на Херсонщині при собівартості 1,5 грн/качан приносило виручку 2,5-3 грн/качан.

Про це повідомляє журнал «Плантатор».  

«Цього року собівартість виробництва кукурудзи в господарстві Любові Рискулової становила в середньому 1,5 грн за один качан, а ціна реалізації — 2,5–3 грн.

По-перше, через пандемію знизилася купівельна спроможність населення. По-друге, ціна на солодку кукурудзу рік від року коливається: вона залежить і від урожайності, і від того, які обсяги продукції було виведено на ринок», – зазначає видання.

Наводиться приклад, що у липні ціна на кукурудзу становила лише 1,5–2 грн за качан. У серпні ціна трохи піднялася, але не значно.  

«Щоб забезпечити постачання на торгові полиці свіжої і якісної кукурудзи, її в господарстві збирають увечері, після того, як спаде літня спека, – описується у статті. –  Качани обрубують, звільняючи від зайвого стебла. Не очищаючи від обгорток, сортують і пакують у сітки: качани середнього розміру — по 30 штук у сітку, а відбірні великі — по 25. Під ранок підготовлена кукурудза вивозиться на розташований неподалік знаменитий гуртовий ринок «Нежданна», звідки покупці-гуртовики розвозять її в різні куточки України».

Читайте також: Солодка кукурудза під плівкою дає до трьох урожаїв на рік