Сіра гниль загрожує ягодам винограду з механічними пошкодженнями
На технічних сортах винограду за підвищеної вологості й високої температури у період дозрівання ягід є висока ймовірність появи сірої гнилі. Найбільші збитки вона завдає саме за раннього ураження, бо в подальшому це впливає на вміст цукрів у виноградному суслі.
Характерним для сірої гнилі є поява на уражених гронах сірого пухкого нальоту – конідіального спороношення гриба.
У червоних сортів винограду гриб руйнує червоний пігмент шкірки ягід, унаслідок цього неможливо отримати червоне вино.
Ураження білих сортів винограду в період повної стиглості, навпаки, збільшує вміст цукру у суслі.
Сіра гниль – ранова хвороба, вона загрожує ягодам із механічними пошкодженнями від гронової листовійки, бавовняної совки, вітрових і сонячних опіків, фізіологічного розтріскування за надміру води, а також за пошкодження грон антракнозом і білою гниллю.
Активному розвитку сірої гнилі також сприяє зайве загущення кущів винограду пагонами, затінення грон бур’янами та перевантаження врожаєм.
Додати коментар