Овочі-Ягоди-Сад

Швейцарські фермери відмовляються від вирощування картоплі

Швейцарські фермери відмовляються від вирощування картоплі

Через погодні катаклізми третій рік поспіль швецарські фермери хочуть відмовитися від вирощування картоплі.

Про це повідомляє SwissInfo.

Даніель Петер ось уже 20 років вирощує картоплю в регіоні Рікенбах у кантоні Цюріх. На його думку, рік у рік не доводиться, і це нормально, але таким поганим, як цього року, урожай не був уже давно. 

«У мене 50-відсотковий провал, особливо за сортами, з яких потім роблять картоплю-фрі та чипси», – говорить Даніель Петер, він же віце-президент Асоціації швейцарських виробників картоплі (Vereinigung Schweizerischer Kartoffelproduzenten).

Ці сорти, зокрема, дуже погано пережили екстремальні погодні явища цього року, тобто періоди сильної спеки, і дні опадів. За його словами, у Швейцарії збільшується кількість картоплярів, які подумують про те, щоб взагалі кинути цю справу – тим більше, що цього 2023 року це вже третій поганий урожай картоплі поспіль. Позаминулий 2021 був занадто вологим, а минулий 2022 – занадто сухим. Багато виробників тому змушені відкладати заплановані інвестиції, відчуваючи труднощі з оплатою поточних рахунків.

По всій Швейцарії зараз не вистачає близько 100 тис. тонн картоплі, тому фабрика з виробництва чіпсів концерну Zweifel купує зараз значно більше, ніж за інших років, картоплі за кордоном. За даними газети Aargauer-Zeitung, концерну Zweifel доводиться імпортувати зараз від 15% до 18% своєї сукупної потреби в картопляній сировині. Через посуху багато сортів картоплі вродилися занадто дрібними і не досягли необхідного мінімального розміру. Тому тепер з промисловістю, що виробляє чипси досягнуто домовленості про те, що картопля, що поставляється їй, може бути меншого розміру.

Читайте також: В картопляній компанії розповіли про найкращий вид поливу