Овочі-Ягоди-Сад

Середня рентабельність овочів становить приблизно 70%

Середня рентабельність овочів становить приблизно 70%

За підрахунками підприємства «Органік-Д», що в селищі Сутиски на Вінничині,  Середня рентабельність овочевого бізнесу становить приблизно 70%. Наприклад, на гектарі моркви виробники заробляє 470 тис. грн., витрати на вирощування становлять 230 тис. грн. Після врахування витрат на оплату праці та зберігання, середня рентабельність овочевого бізнесу становить близько 70%.

Про це повідомляє Aggeek Money.

Цього року «Органік-Д» вирощувало 30 га моркви.  

За словами директора підприємства, Вадима Кричковського, оптова ціна на овоч складає 5-6 грн/кг, а собівартість вирощування – 2,3 грн/кг. 

Влітку морква прямо з поля постачалася у вінницькі та київські супермаркети.

«Є кілька сортів моркви. Абако F1 відомий на весь світ, він доволі ранній, має відносно середню врожайність – близько 60 т/га, але якість дуже висока. Лише 4-5% відходів від усього виходу продукції, – розповів виробник. – Сорт Болівар дає врожайність 80 т/га, але в нього більш довгий цикл росту, а також більше відходів і менше товарної моркви. Тож із загальної площі – 30 га – збираємо за сезон 1800 тонн моркви».

Цього року подібні ціни та витрати й на вирощування цибулі й буряка.

Проте, для вирощування овочів потрібно вкластися у систему зрошення, для 100 га це коштує 112 млн грн, потрібна спеціалізована техніка, сховище, маркетинг. І ціни на овочі дуже нестабільні: їх варто рахувати за 4 роки.

Читайте також: Херсонський фермер відмовився вирощувати капусту через шкідників