Овочі-Ягоди-Сад

Ряску визнали їстівним овочем в Європі

Ряску визнали їстівним овочем в Європі

Завдяки дослідженням вчених Вагенінезького університету (Нідерланди) ряска, багата білком рослина, яка культивується екологічно, тепер офіційно схвалена як овоч у Європі. Це може зробити значний внесок у перехід білка та глобальну продовольчу проблему. 

Про це повідомляє пресслужба Вагенінезького університету (Нідерланди).

Інгрід ван дер Меєр вперше зацікавилася ряскою близько 10 років тому. Старша наукова співробітниця і керівниця відділу біологічних наук Wageningen Plant Research вважала, що це «дуже цікава рослина». 

«Вона має низку біологічних процесів, які відрізняються від інших рослин. З наукової точки зору ряска дуже інтригуюча, – зауважила дослідниця. – Вона швидко росте, придатна для вирощування в замкнутих умовах, а її суха вага містить величезну кількість білка. Я подумала: чому б нам не з’їсти це?».

Багато в чому ряска є ідеальним овочем на майбутнє. 

«Це винятково екологічно чистий овоч, – пояснила Ван дер Меєр. – Вона вирощується на воді і не потребує багато поживних речовин. Звичайно, вода є дорогоцінним товаром, але у простій теплиці чи вертикальній фермі виробники мають можливість використовувати її дуже ефективно».

 Для виробництва ряски не потрібні сільськогосподарські угіддя, а це означає, що її можна вирощувати в домашніх умовах навіть у містах. Крім того, виробникам не потрібно використовувати пестициди.

Найбільшою перевагою рячски є її продуктивність: підрахунки WUR показують, що вона може виробляти в 6 разів більше білка на гектар, ніж соя, яка сама по собі багата на білок культура.

«Ряска росте так само, як дріжджі. Кожні три дні рослина розпадається на дві частини. Потім вона знову поділяється на чотири рослини, і тому ріст продовжується експоненціально. Щоб гарантувати рясний урожай, вам потрібно буде збирати один або два рази на тиждень», – зазначила науковиця.

Члени комісії Вагенінезького університету спробували різні страви, що містять ряску, включаючи суп, рагу, равіолі та песто, і мали позитивну реакцію на смак. 

Вчені довели, що ряска Lemna безпечна для споживання людиною. У 2021 році Європейське агентство з безпеки харчових продуктів EFSA вже схвалила Wolffia, ряску, яку їдять у Таїланді. Цей тип вважається традиційною їжею з третьої країни, що означає, що до її схвалення ставилося набагато менше вимог, ніж до нової їжі.

Зараз дослідники залучають харчову промисловість до культивації ряски.

Читайте також: На Львівщині запустять велику вертикальну ферму з овочами