Розділення виноробної галузі на дві сфери робить обидві збитковими, – виноградар

В Україні одна виноробна галузь традиційно ділиться на дві індустрії – виробники винограду і винороби, чого взагалі немає в Європі і світі.
Таку думку висловив в інтерв’ю журналу «Садівництво по-українськи» виноградар та власник виноробної компанії «Колоніст» Іван Плачков.
«Наприклад, у Франції тільки в одному Бордо приблизно 50 тис. виробників вина, і у кожного є свій виноградник площею у середньому 10 га, – розповів він. – Та й в інших європейських країнах високого виноробства – Італії, Іспанії теж замкнутий цикл виробництва, діє принцип: зі свого винограду – своє вино. Звичайно, є винятки – наприклад, великі кооперативи у Франції, які скуповують надлишки винограду».
В Україні цей процес розділений: з одного боку виробники винограду, з іншого – виробники вина, у яких немає виноградників. На думку Плачкова, виходить дещо викривлена економічно ситуація: перші намагаються вирощувати і продавати якомога більші обсяги винограду, а другі шукають найбільш якісну сировину і теж прагнуть продати свій кінцевий продукт дорожче. Причому загалом великого попиту на українське вино немає, відповідно, і ціни на виноград низькі, а виноградарські господарства стають все більш збитковими.
Читайте також: Виноградарі та винороби Одещини популяризуватимуть свою справу