Овочі-Ягоди-Сад

Регулятор росту дав більш тверді ягоди винограду перед збиранням

Регулятор росту дав більш тверді ягоди винограду перед збиранням

Підвищену щільність ягід винограду під час збору врожаю забезпечує використанння регулятора росту рослин – синтетичного цитокініну (CPPU).

Такі результати дали спільні дослідження агрономічних наукових закладів Чілі і Нідерландів, пише журнал «Садівництво по-українськи».

Дослідники подивилися, як працюють гени, що відповідають за поділ клітин і будову клітинної стінки, у квітках, які обробили препаратом CPPU. Виявилося, що після такої обробки клітини починають активніше ділитися, а їхні стінки перебудовуються.

У результаті під час цвітіння утворюється більше зав’язей. У цих зав’язях, зокрема в зовнішній частині м’якуша (мезокарпії), виявили більшу кількість клітин.

Також було помічено, що в клітинних стінках змінився склад — зокрема зросла кількість структур, які роблять стінку більш щільною та насиченою кальцієм. Це свідчить про те, що вже на дуже ранньому етапі розвитку формуються ягоди з більш твердою м’якоттю.

Читайте також: Посуха на півдні Одещини ставить під загрозу врожай винограду